Lo proper dijous 3 de novembre realitzarem una xerrada emmarcada en la temàtica de la defensa del territori.
Un àmbit que des del Casal Ocell Negre volem potenciar, donant una xerrada formativa a totes aquelles persones que hi estiguin interessades.
L'acte serà a les 19h a la sala d'actes de la biblioteca pública de Lleida.
IMPACTES TERRITORIALS DE LA'CTUAL SISTEMA ELÈCTRIC A CATALUNYA I LES SEVES ALTERNATIVES
La xerrada la durà a terme en Sergi Saladié i Gil, geògraf, professor de la Universitat Rovira i Virgili i portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC).
En relació al sistema elèctric present a Catalunya, hi ha tres aspectes inqüestionables. Primer, la majoria de la potència elèctrica instal·lada (un 80%) està basada en fonts contaminants i perilloses, com les centrals tèrmiques i les centrals nuclears. Segon, el desequilibri territorial entre els centres productors i els centres consumidors provoca uns impactes en les perifèries i unes pèrdues (10-15%) en el transport de l’energia elèctrica. Tercer, el sistema de generació elèctrica està centralitzat en grans plantes productores (més de 400MW), controlades per unes poques empreses (Endesa, Iberdrola, Gas Natural), amb grans beneficis econòmics anuals.
Davant aquesta situació, a Catalunya hi ha un alt grau de consens social sobre la necessitat d’implantar sistemes de generació elèctrica alternatius. No hi ha consens però, en la manera en què s’ha de produir aquesta transició cap a un nou model de producció-consum d’electricitat. Així doncs, durant els darrers anys han estat habituals els diferents posicionaments i opinions en el debat social sobre la proliferació de nous projectes d’implantació de centrals elèctriques, especialment en el camp de l’energia eòlica. El procés d’implantació d’energies renovables està repetint alguns dels punts febles del sistema elèctric actualment vigent: això és, concentració de les centrals en zones allunyades dels grans centres de consum, i concentració empresarial d’aquests centres generadors. Als territoris se’ls redueix així a un simple paper de suport físic d’unes infraestructures que, ni els abasteixen ni els acaben beneficiant tant com pugui semblar.