CRÒNICA DELS 140 ANYS D'OBRERISME


El passat diumenge, com a acte previ al dia del treball, vam realitzar una ruta pels punts claus de l'obrerisme lleidatà. Uns espais que han donat vida als 140 anys d'història de la lluita pels drets laborals i personals.
Resumir 140 anys de moviment obrer en cinc paisatges urbans és sempre una tasca complicada. 

L'historiador Jordi Soldevila (membre d'Altres històries de Lleida) ens ho va resumir així:

Els primers passos del matí, a falta d'un referent urbanístic clar, vam iniciar-los a la plaça Sant Joan amb l'exposició sobre la Lleida del segle XIX i les primeres societats obreres. L'obrerisme nascut a partir de 1868 fixava les bases de tot l'obrerisme lleidatà fins a l'actualitat i aprofitava les escletxes de llibertat obertes per la revolta democràtica d'aquell mateix any. 
El període el tancaria una restricció de llibertats fruit d'un cop d'estat, una constant en la història contemporània a l'Estat espanyol. 

Els següents passos els vam dirigir cap a la Rambla de Ferran on s'explicà el renaixement del moviment obrer de l'època d'Alfons XII i Alfons XIII, un renaixement que acabarà amb tres grans vagues amb repercussió a Lleida (Setmana Tràgica, 1909, Vaga Revolucionària, 1917, i vaga de La Canadenca, 1918-19) i un nou cop d'estat que encetava una nova dictadura, la de Primo de Rivera. Els sindicats passaven a la clandestinitat i la ruta encaminava els seus passos cap a la plaça Sant Francesc des de la qual recordàvem les reunions clandestines al Cafè Espanya i la penjada d'una estelada sobre el riu Segre. 

Aquesta parada breu ens va redirigir cap a l'avinguda Blondel, davant de l'actual IMAC (antigament Joventut Republicana) i la Fundació la Caixa - Caixa Fòrum (antic cinema Vinyes), des d'on explicàrem el joc de forces obreres, el seu desenvolupament i els fets més rellevants de l'època de la Segona República i la Guerra Civil. A l'ombra de l'avinguda Blondel ens vam endinsar cap a la nit del franquisme amb el nou sindicalisme vertical i l'obrerisme resistent que acabaria veient la llum durant la Transició i fins a l'actualitat i que a nosaltres ens situaria a la solana de l'avinguda Catalunya, final del trajecte historiogràfic i principi de la reflexió per als assistents amb la mirada posada cap al futur.


A l'àlbum de fotos podeu veure la notícia publicada al diari La mañana