Crònica de la diada de l'11 de setembre 2010 a Lleida i Ponent




La diada del 2010 marcarà un abans i un després en els 11 de setembre a la ciutat de Lleida. Aquest any, per primer cop, la convocatòria de l’Esquerra independentista era competida. Després de 15 anys en solitari, feina i situacions menys favorables a la sobirania nacional, la societat de Lleida convocava per primera volta a manifestar-se per l’11 de setembre.
Ho feien sota el lema som una nació, nosaltres decidim. Partits com el PSC, CIU, ERC i ICV, associacions lligades de peus i mans per les subvencions, d'altres intencionadament meselles de l'"establishment local", i altres de coherents que van acabar sent utilitzades pels mitjans locals i els partits en una manifestació oportuna el 10J però oportunista l'11S, dia de missatges inexcusablement clars i de reinvindicació plena. 
Així, membres de Lleida decideix, Òmnium Cultural, l’Ateneu Popular de Ponent, l’Orfeó lleidatà, els castellers de Lleida o el Centre Excursionista acompanyaren membres de la patronal de PIMEC o de la Cambra de comerç.
Un poti poti sense massa sentit que seguia l’alcalde espanyolista Àngel Ros camí de la Seu Vella per defensar l’estatut.



A les 10:30h va tenir lloc l’ofrena floral de l’Esquerra Independentista a l’edifici del Roser. Finalment es va poder realitzar a l’històric convent, on el PSC en un inici havia prohibit de fer-ho al·ludint falta de mesures de seguretat a causa de les obres de conversió en parador nacional espanyol. Membres dels col·lectius darrera del ram i dels bastoners i bastoneres del Pla de l’Aigua van desfilar fins a dins del simbòlic edifici on les bastoneres van fer uns balls, es van oferir unes paraules i les noves generacions van fer l’ofrena sota la placa La Paeria als lleidatans morts el novembre de 1707 per les llibertats de Catalunya.
L’estratègia de desmemòria per part de la Paeria, fent que les entitats fessin les ofrenes a la Seu Vella no va acabar de funcionar. A banda de l’Esquerra independentista, ERC, CIU, la penya barcelonista “som un sentiment”, l’Ateneu Popular de Ponent i d’altres entitats també hi van dipositar el seu ram.



A les 11h va iniciar-se la marxa convocada sota el lema Som una nació, nosaltres decidim que va agrupar unes 1200 persones vingudes de Lleida i de Ponent en general.
El recorregut va acabar a la Seu Vella on va haver-hi l’acte institucional amb l’actuació dels castellers i la lectura del manifest per part de l cantant lleidatana Emília Rovira .

A les 12h i a la plaça Paeria era el lloc d’inici de la manifestació independentista. Sota el lema seguem cadenes, independència i socialisme, i convocada per la CUP de Lleida, l’Assemblea de joves de Lleida i Maulets va iniciar-se la marxa que va congregar unes 400 persones.
Tot i l’intent de portar la gent a d’alt de la Seu Vella i allunyar-la així de la tradicional manifestació independentista,  la mala jugada no va funcionar del tot, i molts grups de persones van baixar fins a la Paeria per participar a la manifestació reivindicativa.

Paradeta de material de l'Esquerra Independentista

Capçalera de la manifestació





 


El recorregut va acabar a l’Avinguda de Blondel on va haver-hi l’acte polític. Hi van intervenir Daniel Cuit en nom de l’Assemblea de joves i Maulets i en Rubèn Cobo per part de la CUP. Els manifestos van parlar sobre l’actual estat de la nació catalana, l’airada sobiranista que s’està vivint últimament i la feina feta per l’esquerra independentista des de fa més de 40 anys. A més a més, van recordar que el pròxim 29 de setembre el poble català torna a tenir una cita als carrers per fer front a les mesures liberals de l’estat espanyol. Vaga de tots els treballadors.
En acabar els parlaments, el grup Pedrol & Pedròs va oferir un concert d’acordió i pandereta per amenitzar junt amb el vermut que vàrem preparar els membres del casal Ocell Negre, el matí de la diada nacional.

Parlament de l'AJLL i Maulets

Parlament de la CUP

A la pàgina web de la CUP de Lleida podeu trobar el manifest llegit el dia de la diada.

També podeu trobar cròniques de l'acte a:

Pàgina web de la CUP de Lleida
Pàgina web de l'Assemblea de joves de Lleida
Portal Araopnent.cat:       Ofrena        Manifestació
Portal lliberat.cat



El 10 de setembre van tenir lloc a Cervera els actes de la diada a la Segarra.
Una xerrada sobre els diferents casos repressius que hem viscut últimament a casa nostra, com és el cas d'en Gerard de Lleida, una projecció de la pel·lícula documental Catalunya/Espanya i finalment un sopar popular van ser les activitats de la vesprada.







El divendres 10 també va haver-hi la Marxa de torxes de Mollerussa.
Diversos col·lectius com el casal popular l'Arreu van organitzar l'acte que va recórrer diversos carrers de la capital del Pla d'Urgell i van finalitzar amb un acte i lectura de manifest.
Diversos elements de cultura popular van amenitzar la marxa.