CRÒNICA DELS ACTES DE SANT JORDI


El passat cap de setmana de Sant Jordi vam realitzar un seguit d'actes per a celebrar aquesta nostrada diada.

El divendres 20 d'abril férem una xerrada taula-rodona titulada Nosaltres amb els valencians, a càrrec de Jordi Martí i Pau Viciano, i presentada per l'Amadeu Viana. 
Els dos ponents van explicar la figura de Joan Fuster, des de la seva faceta personal, política i literària, centrant-se en els llibres escrits per l'autor als anys 1960, Nosaltres els valencians, El País Valenciano i Qüestió de noms; uns llibres que van posar Fuster en la primera línia dels autors catalans i en el punt de mira de l'anticatalaisme.
Es va donar a conèixer l'ànima controvertida de l'escriptor, crític i satíric en tot, i per tant incòmode per a moltes estructures de poder, i també el seu pensament polític, des de les idees més llibertàries, exposades per Jordi Martí en base a la lectura dels seus assajos, poemes i textos, i les idees més marxistes de Fuster, tota una recerca que Pau Viciano ha publicat en el seu llibre De Llorente a Marx. Estudis sobre l'obra cívica de Joan Fuster.



El dissabte següent presentarem el recent estrenat llibre Unitat popular. La construcció de la CUP i l'independentista d'esquerres, per part del seu autor Albert Botran i per l'editor lleidatà i soci del casal, Ferran Dalmau. Un llibre de l'editorial lleidatana El Jonc.
En el vermut-presentació fet al casal, es va explicar el perquè d'aquest llibre i la informació que ens pot aportar la seva lectura.



Finalment, el dilluns 23 d'abril, Sant Jordi, vam realitzar la paradeta de llibres, roses i material tèxtil a la Plaça de Sant Joan. Llibres de temàtica històrica, política, filosòfica o de narrativa catalana es barrejaven amb les roses dedicades a Joan Fuster i les samarretes de la Ciutat Invisible, Catalunyam i Productes de la Terra.
A més de les roses, també vam dedicar els 3 punts de llibre anuals a l'escriptor valencià. 
Des de primera hora del matí van passar centenars de lleidatans i lleidatanes en busca d'un llibre especial, una rosa o fer una ullada al nostre material.
Aquest any, el rànquing de vendes se'l va endur el llibre Unitat popular. La construcció de la CUP i l'independentista d'esquerres.


La nostra llengua és la nostra pàtria - Joan Fuster i Ortells, Sueca