Taller de ratafia 2011

A principis de juliol vam organitzar el segon taller de ratafia. Després de l’experiència de l’any passat amb la ratafia de cireres, aquest cop ho vàrem provar amb la més difosa de les ratafies, la d’herbes.
La nit de Sant Joan és la millor època per a collir les herbes, i per aquells volts també tenim les nous verdes.

En un ambient intergeneracional, vam compartir experiències i mantenir les sàvies tradicions de les receptes casolanes.

Els secrets d’aquest licor negre i suau, català i excepcional en tots els seus àmbits, són infinits.
Cadascú hi aplica les seves herbes, quantitats, anissos i temps de sol i serena. Però el que és comú, és el seu bon gust, les propietats digestives i les bones sensacions que ens desprèn.

Nosaltres, sense voler marcar la recepta de la ratafia d’herbes, al Segrià l’hem fet així:

  • En primer lloc hem tingut a punt un recipient de vidre, de boc gros i en condicions per a dipositar-hi la ratafia.

  • El següent pas ja es posar les herbes, seguit de la llimona, taronja, cafè i les nous verdes. Les herbes s’han d’anar polsejant amb les mans mentre és van tirant a dins. Les llimones i la taronja tallant-les a quarts, i les nous verdes afegint-les senceres.

  • Un cop hi tenim tota aquesta base, hi tirem l’anís, ho tapem i ho sacsem enèrgicament.

  • Ara la ratafia ja la tenim preparada, només falta deixar-la 40 dies a sol i serena (que li toqui lo sol, però evitant les hores de major insolació).



    • Passats aquests dies, hem de moure el recipient en un lloc amb ombra on ho deixarem reposar durant uns mesos més.

    • Després d'aquests mesos, per exemple als volts del novembre o el desembre, hem de filtrar la ratafia utilitzant un colador i un drap fi, per a treure totes les restes de les herbes.

    • Arribats en aquest punt, la ratafia ja és feta. Ara podem afegir-hi més aiguardent, canviar-ho en un recipient més petit, desar-ho durant més temps per a que es faci una ratafia més fina... Tot serà qüestió de si teniu prouta paciència en no beure-la!



      Ingredients per a 15 litres de ratafia:

      Herbes, propietats i quantitats aproximades:
      Camamilla: afavoreix la digestió i el trànsit intestinal - 45 grams
      Sedolia: ajuda a combatre digestions pesades - 60 grams
      Maria Lluïsa: evita les flatulències i facilita la digestió - 70 grams
      Melissa: producte estomacal, espasmolític i carminatiu - 70 grams
      Alfàbrega: afavoreix la digestió i evita els espasmes gàstrics - 7 grams
      Moraduix: molt útil contra les flatulències i ajuda a passar les digestions pesades - 6 grams
      Orègan: producte digestiu i carmatiu - 3 grams
      Til·la: producte tranquil·litzant - 20 grams
      Menta: planta estomacal, hepàtica i carminativa - 10 grams
      Anís estrellat: alleugereix la digestió i és efectiu contra còlics i reumatisme
      Matafaluga: producte digestiu i tonificant de l’estómac - 10 grams
      Claus: producte antivomitiu. Curiosament també és un antídot de la nicotina i el quitrà del tabac - 6 unitats
      Nou moscada: presenta un gran poder aromitzant - 2 unitats
      Canella en rama: un petit toc afrodisíac - 1,5 unitats


      Fruits, propietats i unitats aproximades:
      Llimona, tallada a quarts deixant la pela: estimula les secrecions gàstriques, calma l’acidesa estomacal, gastritis, i evita el vòmit - 3 unitats
      Taronja, tallada a quarts deixant la pela: estimula les secrecions gàstriques - 1 unitat
      Nous verdes, no cal trossejar-les: 7 unitats
      Grans de cafè sense moldre: presenta propietats estimulants i tòniques - 3 sarpats

      Anís dolç, de 28% d’alcohol: base d’aiguardent que extreu les propietats de les herbes  -  15 litres