A principis de juliol vam organitzar el segon taller de ratafia. Després de l’experiència de l’any passat amb la ratafia de cireres, aquest cop ho vàrem provar amb la més difosa de les ratafies, la d’herbes.
La nit de Sant Joan és la millor època per a collir les herbes, i per aquells volts també tenim les nous verdes.
La nit de Sant Joan és la millor època per a collir les herbes, i per aquells volts també tenim les nous verdes.
En un ambient intergeneracional, vam compartir experiències i mantenir les sàvies tradicions de les receptes casolanes.
Cadascú hi aplica les seves herbes, quantitats, anissos i temps de sol i serena. Però el que és comú, és el seu bon gust, les propietats digestives i les bones sensacions que ens desprèn.
Nosaltres, sense voler marcar la recepta de la ratafia d’herbes, al Segrià l’hem fet així:
- En primer lloc hem tingut a punt un recipient de vidre, de boc gros i en condicions per a dipositar-hi la ratafia.
- El següent pas ja es posar les herbes, seguit de la llimona, taronja, cafè i les nous verdes. Les herbes s’han d’anar polsejant amb les mans mentre és van tirant a dins. Les llimones i la taronja tallant-les a quarts, i les nous verdes afegint-les senceres.
- Un cop hi tenim tota aquesta base, hi tirem l’anís, ho tapem i ho sacsem enèrgicament.
- Ara la ratafia ja la tenim preparada, només falta deixar-la 40 dies a sol i serena (que li toqui lo sol, però evitant les hores de major insolació).
- Passats aquests dies, hem de moure el recipient en un lloc amb ombra on ho deixarem reposar durant uns mesos més.
- Després d'aquests mesos, per exemple als volts del novembre o el desembre, hem de filtrar la ratafia utilitzant un colador i un drap fi, per a treure totes les restes de les herbes.
- Arribats en aquest punt, la ratafia ja és feta. Ara podem afegir-hi més aiguardent, canviar-ho en un recipient més petit, desar-ho durant més temps per a que es faci una ratafia més fina... Tot serà qüestió de si teniu prouta paciència en no beure-la!
Ingredients per a 15 litres de ratafia:
Herbes, propietats i quantitats aproximades:
Camamilla: afavoreix la digestió i el trànsit intestinal - 45 grams
Sedolia: ajuda a combatre digestions pesades - 60 grams
Maria Lluïsa: evita les flatulències i facilita la digestió - 70 grams
Melissa: producte estomacal, espasmolític i carminatiu - 70 grams
Alfàbrega: afavoreix la digestió i evita els espasmes gàstrics - 7 grams
Moraduix: molt útil contra les flatulències i ajuda a passar les digestions pesades - 6 grams
Orègan: producte digestiu i carmatiu - 3 grams
Til·la: producte tranquil·litzant - 20 grams
Menta: planta estomacal, hepàtica i carminativa - 10 grams
Anís estrellat: alleugereix la digestió i és efectiu contra còlics i reumatisme
Matafaluga: producte digestiu i tonificant de l’estómac - 10 grams
Claus: producte antivomitiu. Curiosament també és un antídot de la nicotina i el quitrà del tabac - 6 unitats
Nou moscada: presenta un gran poder aromitzant - 2 unitats
Canella en rama: un petit toc afrodisíac - 1,5 unitats
Fruits, propietats i unitats aproximades:
Llimona, tallada a quarts deixant la pela: estimula les secrecions gàstriques, calma l’acidesa estomacal, gastritis, i evita el vòmit - 3 unitats
Taronja, tallada a quarts deixant la pela: estimula les secrecions gàstriques - 1 unitat
Nous verdes, no cal trossejar-les: 7 unitats
Grans de cafè sense moldre: presenta propietats estimulants i tòniques - 3 sarpats
Anís dolç, de 28% d’alcohol: base d’aiguardent que extreu les propietats de les herbes - 15 litres