Com a Casal Ocell Negre ens hem adherit a la Plataforma Aturem el Fracking, i us convidem a tots vosaltres a fer el mateix.
Les comarques de Ponent, igual que moltes d'altres, es veuen amenaçades per aquesta pràctica extractiva tan agressiva. Creiem que hi ha altres models que permet una vida millor.
A la web de la plataforma trobareu tota la informació: http://aturemfracking.wordpress.com/
MANIFEST:
El dia 24 de gener ens vam reunir diversos col·lectius, associacions i individus per a consolidar la Plataforma contra el fracking de les Terres de Ponent i de la Franja, en col·laboració amb la Plataforma contra el fracking de Catalunya. A Catalunya les zones afectades per aquesta amenaça són la Noguera, la Segarra, Ponent (al voltant de Lleida) i una bona part del Prepirineu i Pirineu des del Turbó fins a Boltanya. En el poble de Riudaura (Garrotxa) la població s'està organitzant contra el permís ja concedit per la Generalitat per a iniciar les perforacions.
El fracking o fractura hidràulica és una tècnica d'extracció de gas no convencional (recurs no renovable) de la que ja es coneixen les conseqüències destructives per al medi ambient i que poden afectar greument a la salut de les persones. Aquest tipus d’explotació pot contaminar els aqüífers i el subsòl i, per tant, tenir repercussions importants sobre les activitats ramaderes i agrícoles de la zona, es generen residus com el gas ozó que contamina l'aire i milions de litres d'aigua amb residus tòxics utilitzats en l'extracció han de ser emmagatzemats en el terreny o transportats per terra per a ser tractats. Durant el procés de fractura dels sediments també es poden generar terratrèmols en la zona.
El fracking és un intent més d'allargar l'agonia del nostre sistema energètic insostenible, on el 86% de l’energia que consumim és de recursos no renovables.
Denunciem l’escassa informació que es proporciona a la població per part de les empreses extractores i de l'administració que autoritza aquesta pràctica. Demanem que es valorin tots els riscos i els costos a curt, mig i llarg termini sobre el territori, l'activitat agrícola i ramadera i sobre la salut de les persones. No es pot tenir en compte només el benefici a molt curt termini d'uns pocs a costa de que tot un territori pateixi les conseqüències de la degradació mediambiental i la possibilitat de l'enverinament dels recursos. No entenem perquè no s'informa a l'opinió pública del que ja ha passat als Estats Units, on porten anys patint aquestes perforacions i on alguns estats estant començant a prohibir aquesta tècnica, arrel dels problemes generats.
Per això, demanem a les administracions que aturin la concessió de permisos, que reconsiderin els que ja han atorgat i que es replantegi el model energètic cap a un model realment sostenible.