Crònica de la festa major de tardor 2010 i vaga general 29S


El divendres 24 de setembre, a la tarda i a la Plaça Paeria, va tenir lloc lo pregó de festa major a càrrec de Víctor Torres, que va donar el tret de sortida a les festes. L'antic polític republicà i germà del poeta va llegir un pregó rebaixat de reivindicacions, sense crítica i alabant en general l'obra feta pel PSC-PSOE a la ciutat.
Damunt la tarima va pujar tota la classe política del saló de plens de la Paeria.


El dissabte 25 al matí va haver-hi lo vermut popular de festa major organitzat pel Casal ocell negre. 


L'acte va començar a les 11h a la Plaça Paeria. Mossèn Pedròs, prevere de la diòcesi d'Almenara i col·laborador de l'arxiconfraria del Pla de l'Aigua, va fer silenci a la plaça i va oferir-nos unes paraules tot beneint-nos amb aigua santa. Tot seguit, la Bastonada del Pla de l'Aigua, la Colla bastonera de Cardedeu, la Colla gegantera i grallera l'Arreu de Mollerussa, el Ball de capgrossos del Pla de l'Aigua i la Colla castellera els Amparitos del Pla de l'Aigua feren un ball davant la gent, la plaça i nostra Paeria.
1er pregó de mossèn Pedrós
La Bastonada del Pla de l'Aigua
La Colla bastonera de Cardedeu
Els gegants i grallers de l'Arreu

En acabar aquests balls es va fer un cercavila fins al casal, passant pel Carrer Major i pujant pel Carrer Cavallers fins arribar al Pla de l'Aigua. Obrint la comitiva i acompanyant mossèn Pedròs hi havia els músics del grup Cassola de tros que van oferir tot un repertori de cançons tradicionals i modernes a toc de gralla, acordions i tabal.

Mossèn Pedrós donant la comunió als feligresos
El grup Cassola de tros
 
Els Amparitos fent una moixiganga al Peu del Romeu
El ball de capgrossos del Pla de l'Aigua
 

Els Amparitos fent un pilar de 15

Un cop arribats al Carrer Sant Carles, al Casal ocell negre, sota un ambient familiar i anticlerical, mossèn Pedròs des del balcó tornà a beneir als congregats, i va realitzar uns goigs a Sant Ros paer en cap. Posteriorment va anar donant pas als grups per a que tornéssin a oferir un ball. 
Finalment, el grup Cassola de tros va amenitzar el vermut a petits i grans fins a l'hora de marxar a dinar.


2n pregó de mossèn Pedrós
 




Orgull Amparito

A l'acabar el nostre trajecte pel Carrer Major i començant a pujar pel Carrer Cavallers ens vam trobar la manifestació Per un territori net, no a l'abocador de Seròs, on hi havia representants de diferents pobles del Segrià que es manifestaven en contra de la instal·lació d'un dipòsit de residus industrials al municipi de Seròs.





El dimecres 29 de setembre és Sant Miquel, copatró de la ciutat de Lleida, i per tant, dia de festa major a la ciutat. Aquest any però, la data venia marcada per la vaga general convocada a l'estat espanyol.
Així, la jornada es va haver de combinar entre el seguici del migdia pel Carrer Major on va participar la Bastonada del Pla de l'Aigua i els piquets a primera hora i durant tota la jornada, i la manifestació a la tarda.
 
Lo Marraco al seguici
 

 


Durant el dia, la CGT ab el suport de l'Assemblea de Joves de Lleida (AJLL) i altres col·lectius van fer diferents piquets.
A la tarda va haver-hi dues manifestacions, una de CCOO i UGT, i l'altra convocada per la CGT amb el suport de diferents col·lectius de Ponent.

Per tenir més informació de la jornada, veure: