Proposta d’activitats a Ponent del 26 de març a l'1 d'abril (núm. 13/2012)


1. PRESENTACIÓ DE L'ANC A MOLLERUSSA (PLANA D'URGELL)

DIA: Divendres, 30 de març
HORA I LLOC: A les 21:00h al Teatre l'Amistat de Mollerussa
ACTE: Presentació de l'Assemblea Nacional Catalana a càrrec de:
- Marc Solsona: alcalde de Mollerussa
- Pep Riera: pagès ex-dirigent de Unió de Pagesos
- Pere Pugès: membre del secretariat nacional de l'ANC
Més informació: www.assemblea.cat
ORGANITZA: Assemblea Nacional Catalana


2. XERRADA SOBRE OBJECCIÓ FISCAL A LLEIDA (SEGRIÀ)

DIA: Dijous, 12 d'abril
HORA I LLOC: A les 19:30h al Casal Popular de Joves
ACTES: Els companys de la Coordinadora de ONG's i altres moviments solidaris de Lleida realitzaran una xerrada-taller sobre la objecció fiscal.
ORGANITZA: Casal Popular de Joves3. PRESENTACIÓ DE LLIBRES I L'EDITORIAL LLIBRES DE LA CORBELLA A LLEIDA (SEGRIÀ)

DIA: Dissabte, 14 d'abril
HORA I LLOC: A les 21:00h al local de La Coronela (C/ Panera, núm. 6 - Lleida)
ACTES: Presentació dels llibres 'Mots incendiaris' i 'Visions perifèriques de combat' a càrrec dels seus autors, Roger Palà i Jordi Martí Font.
La presentació formal dels llibres continuarà amb un sopar tertúlia amb la participació dels autors.
'Mots incendiaris' és un recull d'articles de tota mena de temàtiques, publicats entre els anys 2007 i 2011, tan en el bloc de l'autor com en diversos dels mitjans en què col·labora com Enderrock, la Directa, Mèdia.cat, Nació Digital...
'Visions perifèriques de combat' és un recull d'articles crítics sobre el Camp de Tarragona on la cultura i les lluites socials anticapitalistes prenen forma de llibre d el mà del seu autor, en Jordi Martí Font. Aquests articles dibuixen el panorama de les lluites perdudes que van fer possible l'actual saqueig a què els mercats estan sotmetent la nostra societat. En Jordi Martí Font, nascut al Priorat, és periodista, escriptor, treballador de l'ensenyament i activista social i sindical.
ORGANITZA: L'OCELL NEGRE. Casal Independentista d'Agitació Cultural


4. SORTIDA EN BTT PEL FRONT DEL PALLARS A TREMP (PALLARS JUSSÀ)

DIA: Diumenge, 15 d'abril
ACTE: Enguany la Secció Excursionista del Casal Ocell Negre de Lleida compleix cinc anys i per celebrar-ho ha organitzat un cicle de sortides en bicicleta tot terreny (BTT) pel Front del Pallars. L’objectiu és visitar els escenaris de combat de la Guerra Civil (1936-1939) que tingueren lloc a l’entorn de la Noguera Pallaresa l’any 1938.
El cicle s’iniciarà amb la pujada a Sant Corneli i al Roc Neret, a tocar de Tremp, llocs estratègics especialment pel que fa al control de les centrals hidroelèctriques de la zona. Aquesta primera sortida està programada per al dia 15 d’abril i ens permetrà visitar les trinxeres del cap de Sant Corneli. Han escollit aquesta data per iniciar el Cicle perquè la vigília de fa 71 anys el president Macià declarà la República
Catalana.
Més informació: www.seccioexcursionista.blogspot.com
ORGANITZA: Secció Excursionista del Casal Ocell Negre


5. TAULA RODONA 'NOSALTRES AMB ELS VALENCIANS' A LLEIDA (SEGRIÀ)

DIA: Divendres, 20 d'abril
HORA I LLOC: A les 19:00h a la Sala de Juntes de la facultat de Ciències de l'Educació de la UdL, al campus de Cappont
ACTES: Enguany es compleixen cinquanta anys de la publicació de Nosaltres, els valencians. El clàssic de Joan Fuster, s’ha convertit en tots aquests anys en un llibre de capçalera i referència per a molts valencians i catalans que van començar a conèixer el seu país a partir de la seua lectura. Fuster, però, ha estat glorificat, pontificat, insultat o qüestionat des de posicionaments moltes vegades poc reflexius i contra els que el mateix Fuster lluitaria des de la seua ironia i subtilesa dialèctica si encara estiguera viu. Fou una figura polèmica i incòmoda en vida i continua sent-ho vint anys després de la seua mort.
Per parlar sobre les seves vessants literària i política, comptarem amb:
- Pau Viciano: historiador valencià, guanyador del premi Joan Fuster d'assaig l'any 1995.
- Jordi Martí Font: periodista, escriptor i activista social i sindical

ORGANITZA: Departament de Filologia de la Universitat de Lleida i L'OCELL NEGRE. Casal Independentista d'Agitació Cultural


6. PARADETA DEL CASAL OCELL NEGRE PER SANT JORDI A LLEIDA (SEGRIÀ)

DIA: Dilluns, 23 d'abril
HORA I LLOC: Tot el dia a la Plaça Sant Joan de Lleida
ACTES: Un any més el Casal muntarà una paradeta de venda de roses, llibres i material tèxtil en motiu de la Diada de Sant Jordi, una diada que enguany dediquem a la figura de Joan Fuster amb diverses activitats. Si us voleu avançar a la Diada i demanar-nos per avançat algun llibre o material tèxtil, ens podeu escriure a ocellnegre@gmail.come
ORGANITZA: L'OCELL NEGRE. Casal Independentista d'Agitació Cultural7. EXPOSICIÓ SOBRE ANARCOSINDICALISME A LLEIDA (SEGRIÀ)

DIA: Fins el dia 4 d'abril
LLOC: Sala Montsuar de l'Institut d'Estudis Ilerdencs
ACTE: Aquesta l'exposició repassa cent anys del moviment sindical de caràcter revolucionari i orientació anarquista que lluita, no tan sols per la millora de les condicions laborals dels treballadors, sinó també per la revolució social entesa com l’exercici de la llibertat com un dret inalienable. El moviment va constituir a la península ibèrica una gran força revolucionària amb una intensitat sense precedents en cap altra part del món. Aquesta mostra explica el fenomen i reconeix els i les militants del moviment.
A través d'una selecció de premsa, llibres, cartells i documents d'arxiu, recorda els seus protagonistes, evoca l’obra anarcosindicalista, recupera la seva memòria i reivindica la seva vigència. L'exposició situa cronològicament el visitant des dels principis filosòfics al present d’aquest fenomen, a través de quatre etapes diferenciades per colors: verd 1910-1931, violeta 1931-1939, marró 1939-1975 i vermell 1975-2010, amb un discurs gràfic que conclou amb imatges de l'actualitat sindical. A cada etapa s'acompanya una cronologia i una llista de 25 noms de destacats i destacades militants, constituint un total de 100 noms, per a un centenari, així com documentació original significativa de cada època que es mostra emmarcada entre parets i aparadors.
ORGANITZA: Confederació General del Treball i Fundació Salvador Seguí


8. COL·LABORA AMB EL CASAL L'OCELL NEGRE

L’any 2012 promet ser un any d’especial importància per al Casal Ocell Negre. Ens hem proposat créixer, i això passa per sumar esforços i poder comptar amb la col·laboració del màxim de gent possible. Tu en tries la manera.
Pots difondre les activitats pel teu barri o poble.
Pots proposar o ajudar a preparar activitats.
Pots ajudar a sostenir econòmicament el casal amb aportacions de 60 euros a l’any.
En definitiva, tu tries la manera de fer créixer l'esquerra independentista de Ponent.

Podeu trobar-nos al C/ Sant Carles, 8 de Lleida cada dijous i divendres de 19:00h a 22:00h i d'altres dies en funció de les activitats programades.
Si coneixeu de gent interessada en rebre aquesta agenda setmanal d'activitats, podeu fer-nos arribar el seu mail a ocellnegre@gmail.com