Crònica del taller de ratafia 2010

10


El passat dissabte 19 de juny del 2010 vàrem realitzar lo primer taller de ratafia al casal.
La jornada va consistir en una introducció a la història de la ratafia, i posteriorment, es va començar amb l'elavoració d'aquest licor negre.

Per l'ocasió vam tenir la sort d'estar guiats per la Rosa Maria Gaspà, que ens va explicar la seva experiència en l'elavoració i la recepta de la ratafia de cireres.




La recepta de la ratafia de cireres per a cada litre és:

- Entre 20 i 25 cireres (depenent de la grandària d'aquestes)
- 15 grans de cafè torrefacte
- Mitja barra de canyella
- 5 claus d'olors
- Un quart d'anou moscada
- 8 cullerades soperes de sucre
-La resta del recipient s'emplenarà amb anís

Un cop afegit l'anís es tanca el recipient i es barregen els ingredients. S'haurà de deixar durant 9 dies a sol i serena. Això vol dir que el recipient (vidre a poder ser) l'hem de col·locar en un exterior on li toqui lo sol, i evitant les hores de major insolació.
Passats aquests dies, haurem de guardar la barreja per a que com a mínim un any més tard, puguem tastar la nostra ratafia.


L'anís, que ocuparà lo volum restant al litre total la resta de components, pot ser sec o dolç.
El sec te més graduació i per tant sortirà una ratafia més forta, lo dolç serà més suau però haurem de tenir en compte d'afegir-hi menys sucre que amb el sec.
Amb el pas dels anys el licor va perdent graduació i es fa més suau.




Licor negre,
licor suau,
ratafia si us plau!