Article publicat al nº100 de la revista del Grup Cultural Cap Pont de Lleida:
El 12 d’octubre de l’any 2007, Lleida rememorava els 300 anys d’ocupació borbònica a la ciutat. Des del Casal Ocell Negre, conjuntament amb els col·lectius de l’esquerra independentista dels Països Catalans i, de forma destacada, amb un bon nombre dels col·lectius de ponent, es tirà endavant el nostre propi homenatge als qui fa 3 segles defensaren aquest terra en pro de la llibertat. Va ser una diada que a molts de nosaltres mai se’ns oblidarà. La iniciativa i la tasca de desenes de persones, així com l’assistència d’altres milers, van fer d’aquell dia, una diada de reivindicació, record i festa inoblidable.
Va ser gràcies a aquesta diada, i a la trobada de cultura popular que hi férem, on vàrem veure la necessitat de tenir un grup propi de cultura popular al Casal. El fet que des de Lleida només hi assistissin el Grup Cultural Cap Pont i la Colla Sardanista Montserrat, ens feu veure que a la capital de Ponent i faltaven altres grups que creguessin en un projecte de promoció cultural des de la perspectiva independentista. Els dos grups lleidatans, tot i ser pocs, participaren i actuaren amb moltes ganes al costat de les desenes de balls que vingueren de tota la geografia catalana. El sector més nombrós fou el dels balls de bastons, ball que està en grata expansió dins l’esquerra independentista en els últims anys, a partir dels diferents casals repartits pels pobles del país.
A l’Ocell Negre ja feia temps que volíem crear el nostre propi grup. Tanmateix però volíem que aquest fos quelcom més que un grup on “ballar per ballar”. Per a nosaltres era important realitzar tasques d’investigació a partir dels arxius municipals on hem cercat més informació sobre els orígens i canvis històrics d’aquests balls a Lleida; de manera que poguéssim participar d’una necessària tasca de recuperació del patrimoni cultural català. Així doncs, el grup neix com a secció del Casal Independentista d’Agitació Cultural Ocell Negre de Lleida a principis del 2008 amb la voluntat de recuperar els balls de bastons de Lleida i les figures que s’havien perdut en els últims anys, a posteriori del ball de bastons que realitzaven els nens de la maternitat. La tasca del grup és també la de recuperar amb força la tradició d’aquest ball típic de la ciutat, així com el vestuari autèntic que s’utilitzava: tan la versió més senzilla i segurament la més antiga bàsicament composta de pantaló i camisa blanca amb faixa i camals vermells, com el vestuari que, aproximadament, des de 1860 s’havia utilitzat de caire més ornamental de color verd i de vellut. Els balls que realitzem en aquests moments són els tres balls propis de Lleida: Tirititero, la cusidoreta i la pastora, a banda de fer també el Ball de Malpàs i, en aquests moments, en procés d’elaboració d’un ball propi i incorporar altres balls de bastons de les poblacions de ponent.
El nom del grup de bastons sorgeix d’un petit reconeixement que, des del Casal Ocell Negre, sempre hem reivindicat cap els espais urbans del casc antic, espais, malauradament, tan oblidats i invisibilitzats en aquesta ciutat. El Pla de l’Aigua és l’espai que acull el nostre Casal i, per tant, no pot ser d’altra manera que s’anomeni un grup de bastons de Lleida que sorgeix d’aquest punt. A pesar de la seva breu trajectòria el grup ja ha format part del seguici de Corpus (un dels espais tradicionals on es ballava el ball de bastons), i en diverses poblacions catalanes on ha estat convidada. El grup forma part de la Coordinadora de balls de bastons de Catalunya
L’objectiu de fer una recuperació total del vestuari, les cançons, els balls i les seves figures, és amb la intenció de poder oferir a la ciutat més que un senzill espectacle folklòric. Ens agradaria fer arribar una petita contribució d’aquest patrimoni que ens pertany a Lleida i incentivar la participació de tots aquells ciutadans i ciutadanes que ho desitgin. Per a nosaltres és molt important que la ciutat s’obri a la cultura popular, la conegui i, així, descobreixi que aquesta pot ser molt més que una fotografia en blanc i negre o el record d’un temps passat. Apostem per una cultura popular viva i en moviment que forma part de la nostra tradició però també de la nostra cultura actual. Per tant, restem obertes a tothom que vulgui venir i participar per ampliar el projecte, incorporar nous balls i mostres culturals perdudes a dia d’avui.
El Ball de Bastons del Pla de l’aigua ha estat l’última secció en crear-se al Casal, però mesos abans, fou la secció excursionista qui ha creat un nou espai on poder fer del país i l’esport, una combinació perfecta per gaudir de la natura els caps de setmana. Des de la plana de Lleida fins a les muntanyes tenim tot un territori per conèixer, gaudir-lo i a mesura de cadascú recorre’l fent exercici i salut.
El Casal resta obert, ara només hi faltes tu.