Crònica de la diada de l'11 de setembre 2011 a Lleida i Ponent



PELS DRETS NACIONALS I SOCIALS, INDEPENDÈNCIA PER ALS PAÏSOS CATALANS


Un any més, l'Esquerra Independentista de Lleida i Ponent vàrem organitzar diferents actes per commemorar la diada nacional de Catalunya. 
Les convocatòries, tal i com vàrem anunciar-les, van transcórrer sense incidents i amb una bona acollida de participants. 
És de destacar lo nefast seguiment dels actes que van fer els mitjans de comunicació locals.




Els actes començaren lo dissabte 3 a Tàrrega amb una xerrada sobre les retallades a la Sanitat pública, una mostra de cultura popular, un sopar i un concert.
Podeu veure un resum de l'acte a la pàgina web del Casal popular El Rostoll:

El Rostoll celebra la Diada Nacional a Tàrrega




Com a Casal Ocell Negre vam muntar durant la setmana abans de la diada, del dilluns 5 al dissabte 10 de setembre, una paradeta de venda d'estelades per a contribuir a la campanya Per l'11 i per Festa major, l'estelada al balcó. La paradeta la vam instal·lar a la Plaça de Sant Francesc i va tenir molt bona acollida.



Lo dissabte 10 de setembre va haver-hi diferents actes a les Terres de Ponent.
A Balaguer, la CUP va fer una xerrada sobre l'afectació que tenen les retallades en l'àmbit de la sanitat.


A Mollerussa es va fer la ja tradicional Marxa de torxes, on lo Casal l'Arreu hi va participar.


A Lleida, per primera volta es va convocar una Marxa de Torxes.
Després de l'experiència de l'any passat, on es va convocar una manifestació a favor de l'estatut a la mateixa hora que l'Esquerra Independentista cridava per l'independència, aquest any, les diferents entitats de Lleida han vist més encertat convocar una Marxa de torxes lo dia 10 de setembre.

La marxa va iniciar-se davant de l'edifici del Roser i va pujar fins a la Seu Vella, on es va llegir lo manifest.
Centenars de persones van participar amb torxes, banderes i pancartes.
Entre moltes entitats lleidatanes, nosaltres i la CUP vam donar-hi suport.








Lo diumenge 11 de setembre va tenir lloc la manifestació unitària de l'Esquerra Independentista de les Terres de Ponent.
Com tots els anys, la cita és situava a la ciutat de Lleida i tenia origen a l'edifici del Roser. Allí s'hi va pujar amb comitiva des del Carrer Cavallers, per a ofrenar els màrtirs lleidatans morts lo novembre de 1707 per les llibertats dels Països Catalans.

Al hall on es podia accedir, ja que l'edifici és en plenes obres de conversió en Parador nacional de turismo, s'hi van fer diferents balls de bastons i la lectura de manifestos per part de l'AJLL i la CUP.
És important recordar que ja no totes les entitats de la ciutat ofrenen l'11 de setembre al Roser, i segueixen l'objectiu del PSOE de traslladar la centralitat de la diada en un edifici menys significatiu en aquesta data, com és la Seu Vella.


 
 
 


A les 12h començà la manifestació a la Plaça de la Paeria, amb ball de bastons, castellers i timbalers. Un cop acabada la mostra de cultura popular, els centenars de persones allí concentrats van seguir la pancarta que sota el lema Pels drets nacionals i socials INDEPENDÈNCIA per als Països Catalans, va transcórrer els carrers del centre de la ciutat fins arribar a l'Avinguda de Blondel on va haver-hi l'acte polític.




 

 



Després d'una nova mostra de cultura popular va haver-hi l'acte polític. 
Va començar amb lo parlament de la CUP, després el de les organitzacions juvenils, Maulets i CAJEI, que el van fer conjuntament demostrant lo procés de confluència que estan a punt de tancar. Després dels parlaments va pujar una representant de cada col·lectiu participant dels actes (CUP, AJLL-CAJEI, Maulets, Casal l'Arreu de Mollerussa, Casal El Rostoll de Tàrrega i Casal Ocell Negre de Lleida), per a cantar La Internacional i Els Segadors.
En acabar l'acte i va haver un concert del grup musical "Et farem un bombo".









En acabar l'acte de l'Avinguda Blondel i va haver un dinar popular davant del Casal Ocell Negre, a la Plaça del dipòsit, Pla de l'Aigua, amenitzat pel cantautor "Comandante Rock".