CRÒNICA DE LA SORTIDA AL PALLARS SOBIRÀ


Estimar el país, difondre la cultura, transformar la societat

Encara amb l’eco recent de la darrera resolució judicial contra la llengua catalana, el Casal Ocell Negre comença un nou curs amb el convenciment que la defensa de la nostra cultura i identitat serà sempre molesta per aquells que no accepten més pluralitat que la “España una” hereva del franquisme més ranci.

La defensa de la identitat i la cultura catalanes és, evidentment, l’eix principal del treball de l’Ocell Negre, i no hi ha millor manera de fer-ho que donant a conèixer el nostre patrimoni, el nostre territori i els projectes que treballen en la defensa de la nostra identitat. Per aquesta tardor hem preparat diverses activitats que van en aquesta línia i a les que us convidem a sumar-vos-hi.

Així, el dissabte 24 de setembre vam pujar cap al Pallars Sobirà, on coneixèrem –prop de Llavorsí- la muntanya de Valadredo, una zona on l’any 1938 tingueren lloc terribles combats entre l’exèrcit franquista i l’exèrcit popular de la República. Encara és possible veure-hi restes dels enfrontaments i trepitjar els escenaris on va decidir-se bona part del destí final de Catalunya durant la guerra civil.

El mateix dia, coneixèrem Montanyanes, una interessant empresa de transformació social i de defensa de les activitats del territori. Al Pallars hi duen a terme el Projecte Grípia que treballa per donar la possibilitat i la formació als joves per a treballar la terra i la ramaderia i no haver de marxar del Pallars. Dins el Projecte Grípia, destaca l’Escola de Pastors i Activitat Pastoral, que basant-se en els coneixements d’aquells que s’hi ha dedicat tota la vida, han transmès els seus coneixements als que s’hi volen dedicar en el futur.




A partir dels articles publicats al butlletí del mes de setembre del casal i de les fotos realitzades durant la sortida, us intentem fer una aproximació de tot lo conegut durant la visita:






ITINERARI D'UNA MEMÒRIA ENFRONTADA
Oriol Riart i Arnalot, historiador i guia de l'excursió

Tot i que poc coneguda, la muntanya del Valadredo, a Llavorsí, va viure un dels episodis més dramàtics de la guerra civil al Pirineu. Les empremptes d’aquells fets encara són visibles avui en dia.

A principis d’abril de 1938, després de trencar el Front d’Aragó, les forces franquistes arriben a Catalunya. Els nacionals estableixen
una línia de front que transcurre paral·lela als Rius Ebre, Segre i Noguera Pallaresa. Catalunya queda aïllada de la resta del territori republicà.
Als Pallars el front tenia una doble finalitat: d’una banda, defensar la carretera que, des de Balaguer, era l’única via de suministrament de les forces franquistes al Pirineu. De l’altra, controlar les preses i centrals hidroelèctriques que proporcionaven a Catalunya bona part de l’energia elèctrica. En conseqüència la indústria de guerra catalana es va veure greument perjudicada que va haver de tornar a utilitzar el carbó com a combustible.
El dia 22 de maig l’exèrcit de la República va emprendre una ofensiva amb el propòsit d’eliminar els caps de pont de Seròs, Balaguer i Tremp, recuperar les centrals i avançar el front fins la línia del riu Cinca. Als Pallars hi van destacar els combats a la muntanya de Sant Corneli, entre Tremp i Pobla i a les Pedres d’Auló, sobre Rialp. Tot i els milers de baixes que hi va haver en ambdòs bàndols, l’ofensiva va resultar un fracàs.



La República no es va donar per vençuda i va preparar la que acabaria sent la pugna més sagnant de la Guerra Civil: La Batalla de l’Ebre. L’inici de l’ofensiva republicana tenia que començar el 25 de juliol, però uns dies abans va haver-hi una operació de distracció
a la muntanya de Valadredo. Amb aquest atac republicà, dut a terme per forces del Xè Cos d’Exèrcit entre es dies 22 i 24. Es tenia que tallar la carretera prop de Llavorsí amb la intenció d’aïllar les forces franquistes d’aquest sector per impedir que es puguessin desplaçar a la zona de l’Ebre per donar suport als seus.

En un principi les forces republicanes van aconseguir foragitar
les forces franquistes de les posicions de la Castelleta, que era el principal centre de resistència d’aquest sector. Passades unes hores els franquistes emprenen un ferotge contraatac i recuperen les posicions perdudes. Els combats es van incrementar i allargar durant dos dies per l’arribada de forces fresques per part dels dos exèrcits, però tot va ser inútil per canviar la situació militar al Pallars Sobirà.
Aquesta batalla, malgrat no ser tan coneguda com d’altres, els seus efectes van ser igualment nefastos per a totes aquelles
persones a les que els va tocar participar-hi. Avui podem recordar aquells fets tot passejant-nos per un dels camps de batalla més ben conservats del Pirineu català.




Pujada a la muntanya de Valadredo

Espai que ocupava el campament on treballava lo doctor Pere Tarrés

Espais de defensa a la muntanya


Línia de trinxera




ESTRATÈGIES CREATIVES PER A LA DINAMITZACIÓ LOCAL
www.montanyanes.net

Montanyanes és una empresa dirigida a la definició i el desenvolupament
d’estratègies creatives per a la dinamització local en zones de muntanya i territoris rurals. Cerquem i desenvolupem
estrategies innovadores per a impulsar la dinamització de les zones rurals, la seva economia, la seva cultura, el seu medi i la seva gent. L’activitat de l’empresa es fonamenta en diagnosticar les potencialitats del territori i promoure noves oportunitats per a un desenvolupament en positiu.
Dels projectes que hem portat a terme destaquem el Projecte Grípia que treballa la dinamització del sector primari en l’àmbit rural Català, amb l’objectiu de garantir el relleu generacional sota un model agroecològic. Dins d’aquest s’hi troba l’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral - escola de pastors - i el projecte de dinamització
de la llana d’ovella xisqueta, amb Obrador Xisqueta.

Espai on realitzen el sabó i el tintat de la llana a partit de plantes autòctones 



Foto de grup